Kouzelný svět Karla Franty

Kouzelný svět Karla Franty

19. 11. 2010 – 6. 2. 2011

Kurátor: PhDr. Hana Nováková
Kurátor za SGVU: PhDr. Olga Kubelková

Karel Franta patří mezi nejvýznamnější české výtvarné umělce zejména mezi ilustrátory. Jeho celoživotní dominantní tematikou je hudba a muzikantství, které je tak námětem řady jeho obrazů i ilustrací. Hudba ho totiž provází již od dětství a on jí svou lásku vrací v malebných obrázcích, na kterých, když se budeme pozorně dívat, jako bychom samotné nástroje i slyšeli hrát. Jeho ilustrátorská tvorba je vysoce oceňována v mnoha zemích. Náleží například k několika málo držitelům Grand Prix UNICEF při OSN a je zapsán na čestné listině IBBY – mezinárodního sdružení pro dětskou knihu. Obě tato ocenění patří k největším uznáním, které mohou výtvarníci ve světovém měřítku získat. Na jeho kontě tak najdeme celou řadu krásných ilustrací pohádkových knížek, učebnic i knih jeho velkého přítele Františka Nepila.

Výstava, která je v podstatě průřezem celého díla, je určena nejen dětem, ale i dospělým, kteří stále neztratili kouzlo fantazie.  Přivítají nás zde vlídní čerti, kteří si dokážou dělat legraci i sami ze sebe, vodníci a další pohádkové bytosti, ale i sladce zpívající ptáci nebo vrnící kočky. Karel Franta patří také mezi přední tvůrce komiksu. Důležitá je i jeho známková tvorba, která bude na výstavě také představena.

K výstavě připravujeme kromě programů pro školní skupiny i výtvarnou dílnu pro širokou veřejnost a doufáme, že nejen v předvánočním čase bude tato výstava milým potěšením.