Slavíčkův obraz Můstek na Kampě nově ozdobí litoměřickou galerii

Slavíčkův obraz Můstek na Kampě nově ozdobí litoměřickou galerii

Návštěvníci litoměřické Severočeské galerie výtvarného umění si mohou nově prohlédnout obraz slavného českého malíře Antonína Slavíčka (1870–1910) nazvaný Můstek na Kampě z roku 1906. Galerie jej ze svého depozitáře zařadila do stálé expozice, jež zahrnuje díla 19. a 20. století.

Antonín Slavíček byl vůdčí osobností české krajinomalby právě přelomu 19. a 20. století. Malbu studoval u Julia Mařáka a patřil k jeho nejtalentovanějším žákům.

V letech 1903 až 1905 maloval na Vysočině, kde byl uchvácen místní krajinou. Po návratu do Prahy hledal pro svou tvorbu další impulzy a těmi se mimo jiné staly i pražské mosty, tržiště a periferie.

„Z tohoto období je i obraz Můstek na Kampě. Převažující hnědozelený kolorit je prosvětlen slunečními paprsky zrcadlícími se na mírně zčeřené vodní hladině, světlo se odráží i od domu vlevo za můstkem,“ popsala dílo kurátorka severočeské galerie Alena Beránková.

„Jeho krátké tahy štětce a důraz na vystižení atmosféry a světelných podmínek zobrazovaného námětu evokují impresionismus, ovšem sám autor se za impresionistu nepovažoval. Vždy trval na tom, že usiluje o vlastní hlubší přístup k tvorbě,“ dodala Beránková.

Autor: Pavel Křivohlavý

Zdroj: iDnes