Patrik Hábl – Ukrytý mistr II.

Patrik Hábl – Ukrytý mistr II.

Patrik Hábl – Ukrytý mistr II.
13. 4. – 19. 4. 2019
v gotickém sále

V rámci Vítání jara v galerii (sobota 13. 4., „předvečer“ Květné neděle, která otevírá Svatý týden) se uskuteční výtvarná performance Patrika Hábla Ukrytý mistr, spočívající v zakrytí gotické deskové malby Mistra Litoměřického oltáře – Kristus na hoře Olivetské (kolem 1500) autorským plátnem dotvořeným přímo během výtvarné performance.
Tato druhá výtvarná intervence do stálé expozice SGVU v Litoměřicích připomíná křesťanskou tradici zahalovat v postní velikonoční době v kostelích oltářní obrazy. Během tohoto času se člověk mohl v oproštěném prostoru více soustředit na vlastní kontemplaci a duchovní prožitek postní doby, který ho připravoval na oslavení nejvýznamnějšího křesťanského svátku liturgického roku ‒ Kristovu tělesnou oběť na kříži a jeho zmrtvýchvstání. Výtvarná akce zahalení pozdně gotické oltářní desky se nepokouší postní liturgickou praxi suplovat, ale je její výtvarnou reminiscencí v prostorách galerie.
Někdejší středověká tradice – v postní době zavírat křídla oltářů ‒ byla v době baroka s ohledem na podobu oltářů nahrazena zakrýváním obrazů plátny. Patrik Hábl poprvé na tuto tradici navázal o Velikonocích roku 2013 v akademickém kostele Nejsvětějšího Salvátora v pražském Klementinu, kde instaloval patnáct autorských abstraktních pláten, zakrývajících v souladu se čtyřicetidenní postní dobou původní oltářní narativitu, otevírajících tak prostor pro niternou imaginaci každého návštěvníka.
Zakrytí desky Kristus na hoře Olivetské „postním plátnem“ od Patrika Hábla potrvá do tzv. Bílé soboty (20. 4. 2019), kdy si připomínáme zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Výtvarné intervenci bude předcházet kratší komentovaná prohlídka pašijových desek Mistra Litoměřického oltáře s Michaelou Ottovou, která veřejnosti poprvé představí nově restaurovanou desku z kostela Všech svatých v Litoměřicích s námětem Kristus na hoře Olivetské, která začíná žít svůj nový příběh…