Litoměřické svátky hudby 2019

Litoměřické svátky hudby 2019

Bývalý jezuitský kostel Zvěstování Panně Marii

30. – 31. 8. 2019 od 19:00

Letošní ročník bude pro diváky velmi zajímavý. První koncertní den doprovodí Plzeňská filharmonie v komorním obsazení houslového virtuóze Václava Hudečka, vynikajícího hlavního houslového koncertního mistra České filharmonie Josefa Špačka a Jiřího Kabáta jako sólového hráče na violu. Charismatického Václava Hudečka s jeho mistrovskou hrou, která jde přímo od srdce, není třeba divákům představovat. Josef Špaček s Českou filharmonií odehrál přes 60 koncertů jako sólový hráč a několik stovek koncertů z pozice koncertního mistra. Jeho umělecké výkony i osobní nasazení byly zcela výjimečné a Česká filharmonie v něm získala koncertního mistra nejvyšší světové třídy. Jako sólista skvěle reprezentoval Českou republiku na koncertech doma i v zahraniční. V současné době se chce již soustředit pouze na sólovou dráhu. Na programu tohoto koncertního večera budou skladby W. A. Mozarta a P. de Sarasata.

Druhý koncertní den bude tradičně ve znamení opery. Hlavním protagonistou bude jeden z nejlepších basistů na světě Štefan Kocán, který zde účinkoval s velkým ohlasem již před 4 lety. Je ve věku, který je pro basisty nejplodnější. Zpívá na těch nejslavnějších pódiích, od Metropolitní opery přes La Scalu, Covent Garden, Wiener Staatsoper nebo Berfliner Staatsoper. Jeho bas je plný, rejstříkově bohatý, skvělý i v těch nejhlubších hloubkách. Nezanedbatelné je i jeho osobní charisma. Partnerkami mu budou dvě mladé operní pěvkyně. Štěpánka Pučálkové je mezzosopranistka s angažmá v Semperoper Dresden. Je oceňována pro sametovou barvu hlasu a jistotu v brilantní projevu. V letošní roce si ji vybral Plásigo Domingo jako sólistku pro galakoncert ve Stavovském divadle v Praze, kde oslavil své narozeniny jako dirigent tohoto večera. V divadelní sezóně 2019 – 2020 je angažována do role Carmen stejnojmenné opery Georga Bizeta, kterou uvede Volksoper Wien. Sopranistku Slávku Zámečníkovou zná více německé publikum než publikum české, poněvadž má angažmá v Operním studiu Berliner Staatsoper pod vedením Daniela Barenboima a i její koncertní činnost se odehrává povětšinou na německých pódiích. Její soprán je krásně barevný a ve výškách i v dolním rejstříku velmi dobrý. Přes své mládí má na pódiu charisma a v duetech je rovnocennou partnerkou zkušeným pěvcům. Je vítězkou nebo finalistkou mnoha soutěží pro mladé operní pěvce. V letošním roce se umístila na druhém místě na mezinárodní soutěži Stanislawa Moniuszka ve Waršavě a na třetím místě celkově z cca 1 100 mladých pěvců na mezinárodní soutěži HANS GABOR BELVEDERE COMPETITION ve Villachu. Na programu tohoto galakoncertu budou árie a dueta z oper skladatelů W. A. Mozarta, G. Rossiniho, Ch. Gounoda, G. Bizeta, J. Halévyho, L. Delibese, J. Offenbacha a G. Rosinniho.

Lovosičtí diváci si již třetí rok přejí, aby i do Lovosic zavítal houslový virtuóz Václav Hudeček. Tímto třetím koncertním večerem jim jejich přání splníme. Václav Hudeček zde vystoupí a vezme sebou vítěze své Luhačovické houslové akademie, které se každý rok zúčastní talentovaní mladí houslisté. Vítězi Václav Hudeček vždy daruje mistrovské housle a umožní mu vystoupit na některém ze svých koncertních večerů. Oba hráče doprovodí osvědčené komorní těleso Arti Alegre. Na programutohoto koncertního večera budou skladby J. S. Bacha, W. A. Mozarta, A. Vivaldiho, G. F.Händla a  A. Dvořáka.

Autor: Zdeněk Kulda – předseda spolku Musica et Educatione